De jury


De jury van de Green Leader Award 2018 bestaat uit onafhankelijke personen. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Onno Dwars, beoodeelt de voorgedragen kandidaten op 5 onderdelen: Aantoonbare wapenfeiten/resultaten, Leiderschap, Visie/ambitie, Kennis delen/transparantie en Integrale benadering van duurzaamheid. Iedere genomineerde otvangt voor deze onderdelen punten. Op basis van de puntenscore worden vijf personen genomineerd voor de award.

Peter Göbel (juryvoorzitter)

Winnaar Green Leader Award 2017

algemeen directeur ING Real Estate Finance Nederland en lid van het Global REF MT 

Peter Göbel durft piketpalen te slaan. ING REF introduceerde in 2016 een duurzaam 5-stappenplan. Ook hebben de vastgoedklanten van de financier een brief ontvangen waarin staat dat zij dit jaar een verduurzamingsplan bij ING dienen aan te leveren voor hun kantoor- en bedrijfspanden. Als zij dit niet doen, zal ING REF vanaf 2018 geen verlenging van de bestaande financieringen verstrekken. In 2023 wil ING alleen nog ‘groene’ panden in portefeuille hebben.

Lizzy Butink

Duurzaamheidsmanager a.s.r.

Lizzy Butink is duurzaamheidsmanager bij a.s.r. vastgoed vermogensbeheer. Sinds 2,5 jaar is zij daar het duurzame gezicht en verantwoordelijk  geweest voor het realiseren van een gezamenlijke visie en beleid op gebied van mvo en duurzaamheid. Lizzy heeft aan de Universiteit van Utrecht de bachelor Social Geografie en Planologie en de master Economische geografie afgerond. Met haar masterscriptie ‘De aantrekkelijkheid van de Nederlandse binnenstad’ heeft ze in 2013 de Marc de Smidt-scriptieprijs gewonnen en is ze in de top-3 geeindigd van de NRW-scriptieprijs 2014. Tevens heeft ze vorig jaar deel genomen aan het Future Leaders Program van DGBC. 

Wabe van Enk

Hoofdredacteur Property NL

Wabe van Enk (54) studeerde journalistiek in Utrecht en begon als journalist in 1983 bij Het Financieele Dagblad. Toen NRC Handelsblad in 1990 startte met een dagelijks economie-katern stapte hij over om coördinator te worden van de financiële groep. Halverwege de jaren negentig werd hij hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. De ambitie om vastgoed transparanter te maken, leidde in 2000 tot de oprichting van PropertyNL. Samen met ASRE, Vogon, RealNext, Neprom en de belangrijke vastgoedpartijen zijn daarna stappen gezet om de markt transparanter te maken. In 2006 is het onderzoek Europees geworden met de komst van PropertyEU, met partnerships met Expo Real München, ICSC, RICS en het Urban Land Institute. Nadat  PropertyNL in 2013-2014 nieuwe technologieplatforms heeft ontwikkeld voor onder andere Calcasa (transacties) is in 2016 gestart met een aanbodsysteem voor commercieel vastgoed, Ventu.nl.

Annemarie van Doorn

Directeur DGBC

Annemarie van Doorn is sinds 2014 directeur van DGBC. Sinds haar aantreden als directeur ligt haar focus op het onder de aandacht brengen van het thema ‘gezondheid’ in relatie tot de duurzaamheid van gebouwen.

Voor haar werk bij DGBC was zij initiator en directeur van de Green Business Club Nederland. Daarvoor heeft Van Doorn jarenlang bij ABN AMRO gewerkt, waaronder op de afdeling Corporate Sustainable Development.

Andy van den Dobbelsteen

Hoogleraar Climate Design & Sustainability, TU Delft

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability en afdelingsvoorzitter van Architectural Engineering + Technology. In zijn lange loopbaan bij de TU Delft heeft hij veel onderzoeksprojecten geleid en uitgevoerd. Daarnaast nam hij deel aan verschillende commissies en jury’s en heeft veel gepubliceerd en gepresenteerd binnen en buiten de universitaire wereld, op zowel nationaal als internationaal niveau.