Editie 2016

Lees het Green Leader Award Magazine van de editie van 2016 met profielinterviews met de genomineerden en bekijk de foto's van de feestelijke uitreiking tijdens de PROVADA op woensdag 8 juni 2016.

Winnaar 2016

Onno Dwars is sinds 1 februari 2017 Commercieel directeur Ballast Nedam Development. Hiervoor was hij 12 jaar werkzaam bij VolkeWessels Vastgoed. Waar hij uitgroeide tot het boegbeeld op het gebied van duurzaamheid.

Van de vijf genomineerden behaalde Dwars de meeste stemmen van het publiek. Opvallend was dat hij veel waardering kreeg van een brede groep bedrijven en andere organisaties actief in de vastgoedsector. Dwars: “Het is nu tijd de volgende stap te zetten: duurzaamheid moet geen ambitie meer zijn, maar een randvoorwaarde.”

De jury prees Onno Dwars als de terechte winnaar van de Green Leader Award 2016 voor persoonlijk leiderschap en lef in de bouw- en vastgoedsector: “Als jury hadden we een ambitieus ‘schaap-met-vijf-poten’ wensenlijstje met criteria waaraan de ideale Green Leader zou moeten voldoen. En het lijkt wel alsof die eigenschappen Onno Dwars stuk voor stuk op het lijf zijn geschreven. Het is zeer positief en hoopvol dat de nieuwe generatie ‘bouwers/ontwikkelaars’ in Onno Dwars een voortrekker heeft met zo’n glasheldere visie, adequate vakkundigheid en persoonlijk initiatief en lef.”

Onno Dwars

Genomineerden 2016

Jeanet van Antwerpen heeft sinds haar aantreden als directeur van gebiedsontwikkelaar SADC de circulaire economie omarmd. Een van de locaties van SADC, The Valley, is in de zomer 2015 aangewezen als circulaire hotspot waar de komende jaren verschillende circulaire zones worden ingericht. Op deze manier wil Van Antwerpen van de regio Amsterdam een voorbeeld maken van wat mogelijk is in termen van circulaire economie. Zij koppelt haar overtuiging dat de geïndustrialiseerde wereld zich richting circulaire economie moet ontwikkelen aan een hard zakelijk gegeven: zij ziet de activiteiten op dit gebied als een USP waarop de Metropoolregio Amsterdam en Nederland zich kunnen onderscheiden in de concurrentie met andere steden en vestigingsregio's. Zij neemt hiermee een aspect van duurzaamheid voor haar rekening die de komende tijd veel gewicht in de schaal zal stellen. De jury waardeert haar inspanningen om het begrip circulaire economie vanuit de theorie in de praktijk te brengen.

Jeanet van Antwerpen
CEO
Schiphol Area Development Company (SADC NV)
 

Klaas de Boer heeft als mr. Zuidas een jarenlange track record opgebouwd tijdens de ontwikkeling van dit gebied. Niet alleen in de draai van een strikt kantorengebied naar een plek voor werken en wonen maar ook als een gebied waar duurzaamheid in allerlei aspecten een grote rol speelt. De Zuidas is daarmee door zijn toedoen een voorbeeld van een gebiedsgewijze aanpak van duurzaamheidsoplossingen en de realisatie van het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld, The Edge, is daarvan de exponent. Nu is de Zuidas een nieuwbouwlocatie en dan is het stellen van hoge duurzaamheidseisen vooraf minder complex als bij het aanpassen van bestaande gebouwen. Interessant is te zien hoe de gebouwen van de eerste generatie in het gebied zullen worden verduurzaamd.

Klaas de Boer
Directeur Zuidas
Gemeente Amsterdam
 

Coen van Oostrom is met zijn bedrijf OVG van begin af aan de weg van duurzaamheid ingeslagen. En onder duurzaamheid verstaat hij niet alleen het toepassen van de meest geavanceerde technologieën in de gebouwen die hij ontwikkelt, een visie die vorig jaar nog werd beloond met de onderscheiding voor de OVG-ontwikkeling The Edge tot meest duurzame kantoorgebouw ter wereld. Onder duurzaamheid vat hij ook het leven van gebouwen een tweede kans geven als de eerste gebruiker afhaakt. Zo is The Edge mogelijk geworden omdat hij het gebouw, dat de hoofdgebruiker heeft achtergelaten, op eigen risico heeft aangekocht en heeft herontwikkeld. Het is deze, inmiddels jarenlang, consequent aangehangen visie en het in de praktijk toepassen daarvan waarmee Coen van Oostrom een nominatie als The Green Leader 2016 verdient.

Coen van Oostrom
CEO
OVG Real Estate
 

Rutger Schuur maakt zich Als head of Real Estate & Public Sector Clients bij ABN AMRO Bank hard voor de verduurzaming van de Nederlandse vastgoedmarkt. In het afgelopen half jaar is door hem en zijn team hard gewerkt aan een nieuw initiatief om het door ABN AMRO gefinancierde vastgoed significant te verduurzamen. In de afgelopen 6 maanden heeft Rutger leiding gegeven aan de ontwikkeling van een nieuw businessmodel waarbij ABN AMRO als financier haar klanten stimuleert om te verduurzamen. De grootste uitdaging hiervoor ligt binnen het bedrijf aangezien ABN AMRO zich op nieuw terrein begeeft hiermee. Niet alleen vinden zij iets van de duurzaamheid van het gefinancierde vastgoed, ook gaan zij de uitdaging aan om de verduurzaming te financieren. Om deze processen op gang te krijgen en succesvol af te ronden is leiderschap en daadkracht nodig.

Rutger Schuur
Head of Real Estate & Public Sector Clients
ABN AMRO Bank